Over Zenscapes

Zenscapes Landschapsfotografie is door mij, Erik Spoelstra, geïnitieerd om mensen mee te nemen in het mooie en inspirerende landschap om ons heen.

Landschapsfotografie in Fryslân - Een ijskoude middag aan het IJsselmeer (bij Stavoren)

Landschapsfotografie

Ik ben gespecialiseerd in landschapsfotografie, met de nadruk op Noord-Nederland omdat ik in Groningen woon (daar prachtige landschappen te vinden zijn). De voorkeur voor landschappen is al lang geleden ontstaan. Voor sommige mensen is het buiten altijd gelijk, maar ik vind de wisselingen in seizoenen en licht prachtig om vast te leggen. Ik ben voornamelijk aan het begin en einde van dag op pad, omdat dan het licht het meest geschikt is voor landschapsfotografie (golden hour en blue hour).

Filosofie

Mijn filososfie is dat ik probeer vast te leggen hoe ik het landschap buiten zie, daarbij gebruik makend van het aanwezige licht en de omstandigheden. Mijn foto’s worden slechts in beperkte mate bewerkt, alleen om een sfeer te benadrukken. Dat betekent echter niet dat hetgeen ik zie ook echt direct ’te zien’ is… Ik probeer juist dingen zichtbaar te maken die anders niet opgemerkt worden. Dat vind ik een belangrijke rol voor mij als fotograaf: als ik slechts zou vastleggen wat ons menselijk oog direct ziet zou ik weinig toegevoegde waarde hebben als fotograaf. Juist door te spelen met kleur, compositie en details kan ik mijn eigen visie en gevoel in een foto kwijt.

Landgoed De Braak - Paterswolde

Zenscapes

Zenscapes is een samenvoeging van “Zen” en “Landscape”. Ik probeer een dromerige, rustgevende sfeer in mijn foto’s te brengen met oog voor compositie. Ik vind het belangrijk om te laten zien hoe mooi het eigenlijk in Nederland is, en je even een moment stil te laten staan en anders te kijken.

Meer weten?

Ik zou het leuk vinden als je contact met me opneemt. Dus, heb je (specifieke) vragen of wil je weten of het mogelijk is om een opdracht te laten uitvoeren, neem dan contact met mij op!