Bos, ook bij 'minder' weer
Mist en bos spreekt wat mij betreft in de landschapsfotografie altijd tot de verbeelding, maar zorgt tegelijkertijd vaak voor frustratie. De sprookjesachtige sfeer die je tijdens het wandelen ervaart, blijkt in lastiger vast te leggen dan je denkt… Ik ben ook niet écht gespecialiseerd in dit type foto, maar voor mij (en voor alle fotografen) is het ook belangrijk om verschillende aspecten te beheersen. Dit ga je alleen doen door uit je comfortzone te stappen en te blijven oefenen (waarbij je dus ook fouten mag en misschien wel moet maken)…. Enkele weken geleden was ik in het Drents-Friese Wold, in de buurt van Appelscha en Wateren, toen het weer zo’n klassieke mistochtend was en ik de uitdaging weer eens ben aangegaan.
Een aantal basisregels
Door te blijven proberen en te zoeken heb ik nu voor mezelf wel een aantal basisregels bij het fotograferen in mistige omstandigheden, die ook in het bos van pas komen:
- Ik gebruik een zoomobject. Ik maak als landschapsfotograaf vaak gebruik een groothoek objectief, maar ik vind dat voor omstandigheden met mist minder geschikt. Door in te zoomen kun je het voorste, minst mistige gedeelte ‘overslaan’, waardoor je de mist accentueert. Daarnaast kun je bepaalde onderdelen in je compositie beter uitlichten. Tot slot gaat het argument voor het ‘zelf een stap naar voren of achteren doen’ niet op: hiermee gaat juist het effect van de mist vaak verloren.
- Ik probeer voor het contrast een of enkele objecten in de voorgrond te kiezen die structuur hebben. De mist zorgt voor een bepaalde zachtheid, ik vind het mooi als hier een element tegenover staat met meer contrast
- Lijnen en compositie zijn extra belangrijk. Doordat een groot deel van de foto ‘wazig’ is, is compositie extra belangrijk. Ik vind het mooi als er een lijnenspel ontstaat waarbij je als het ware de mist wordt ingetrokken en er iets te raden te overblijft: “wat zou er achter die bocht zitten?”
- Tot slot probeer ik niet door te slaan in de nabewerking. Ik kom regelmatig mistfoto’s tegen waarbij de kleuren teveel geaccentueerd zijn. Persoonlijk houd ik daar niet van, ik wil de sfeer zoveel mogelijk behouden. Let wel, dit betekent niet dat ik een tegenstander ben van nabewerking, maar in het geval van mistfoto’s is het risico groot dat wanneer je de kleuren benadrukt, het dromerige effect van de foto verdwijnt.
Interessante paden
Een pad biedt vaak een mooie zichtlijn in een foto, bij mistige omstandigheden werkt dat goed (zie ook hierboven). Gelukkig lopen er binnen het Drents-Friese Wold genoeg wandel- en fietspaden, dus kun je volop experimenteren!
Hoogteverschil geeft meer diepte
Vind het zelf altijd mooi als er een slinger en/of hoogteverschil aanwezig is, dit geeft een foto net wat meer diepte. Ook aan deze voorwaarden is voldaan!
Al met al vind ik deze foto’s eigenlijk best goed gelukt, wellicht wordt het ooit nog eens wat :)!
Permalink